top of page

המדריך לשינת תינוקות

שינה טובה הינה חיונית לכל בני האדם מגיל לידה ולאורך החיים.

השינה תורמת להתפתחות המוח ולגדילה, ולכן ילודים ופעוטות זקוקים לשינה טובה ואיכותית מגיל לידה.

בשבועות הראשונים לאחר הלידה (עד 2-3 חודשים), שעות השינה של התינוקות מפוזרות לאורך כל שעות היממה, ורק לאחר מכן תווסת השינה לשנת יום ושנת לילה.

ככלל, בחודשים הראשונים לחיי התינוק (עד גיל 4-5  חודשים) מומלץ לצמצם את התערבות ההורה כמשפיע על שעות השינה והערות או להתקבע על טכניקת הרדמה מסוימת. בחודשים אלה יש לאפשר לתינוק להירדם ולישון באופן ובמשך הזמן שמתאים לו.

עם גדילתו , יהיה ניתן לקחת חלק פעיל בוויסות השינה של התינוק, ללמדו הרדמות עצמית ולעזור לו לישון למשך לילה שלם.

 

מדריך זה יאפשר לכם  לקבל מידע והמלצות המותאמות לשלב ההתפתחותי של ילדכם, קריאת המדריך ויישומו בפועל יאפשרו לכם לעשות קצת סדר בין המלצות ושיטות שונות ולבחור את אלה שמתאימות לכם  וכך להבטיח שינה טובה יותר לילדכם ולכם.

 

שימו לב!

תינוקות שונים אחד מהשני באישיות ובטמפרמנט  שלהם ולכן אין מרשם כללי אחד המתאים לכולם ולכל תינוק יש את הצרכים הייחודיים לו.  

יחד עם זאת, ידוע כי קיימים צרכים משותפים לכלל התינוקות ועליהם נלמד במדריך זה.

כמו כן, בדיוק כמו לתינוקות, גם לנו כהורים  יש צרכים ורצונות שונים. לדוגמא: ישנם הורים שאינם רואים שום בעיה בשינה משותפת על ילדם עד גיל 5 ויש כאלה שימהרו להעבירו לחדר  משלו כבר בגיל 3 חודשים.

מכאן, שאין נכון ולא נכון!

אחד המדדים החשובים ביותר להצלחתה של כל התערבות  בשינת התינוק היא הרצון של ההורה, תפיסתו את הקושי והיכולת שלו להתמיד בהמלצות מהרגע שהחליט על השיטה שמתאימה לו. ולכן חשוב שנכיר את החשיבה, האמונות והצרכים שלנו לפני הכל. כי מה שמתאים לשכנה לא בהכרח מתאים לנו...

תינוקות בגיל 0-4 חודשים

 כפי שצוין, בגילאים אלה מיותר לנסות לאמץ שיטות להרדמות עצמית או למנוע מהתינוק את יקיצות הלילה וזאת מכיוון שהתינוק, אשר עד לו מזמן בילה לו בנעימים ברחם, זקוק בעיקר לחום ואהבה, תזונה מספקת ושינה.

כל תינוק מסתגל אחרת לעולם שבחוץ, ולכן חלקם ישנו טוב יותר וחלקם הרבה פחות.

ישנם תינוקות שכבר אחרי חודש ישנו לילה שלם ויש שיקיצו כל שעתיים. למה? ככה.

במקרים רבים, זה לא קשור אליכם ולמה שתעשו ולכן חסכו מעצמכם ייעוץ שינה בגיל זה.

ובכל זאת,  ישנן מספר המלצות כלליות וחשובות ביותר  שמתאימות לכולם וכדאי לפעול על פיהם כמה שיותר מוקדם  .

1. דעו לכמה שעות שינה התינוק זקוק על פי גילו

בחודש הראשון – בין 16-18 שעות שינה בממוצע הפזורות לכל אורך היממה.

בגיל חודשיים  – בין 9-10 שעות שינה בלילה (הכוללות התעוררות  להאכלה  כל 3 שעות בערך) ובין 6-7 שעות ביום ( בין שלושה לחמישה פרקי שינה).

בגיל 3-6 חודשים – כ- 10 שעות בלילה (כולל יקיצות לאוכל)  וחמש שעות ביום ( בשלושה פרקי שינה).

בתקופה זאת אפשר להשכיב את התינוק  למצב שינה לאחר כשעה וחצי של ערנות (לא ניתן להרדים "בכוח" בשום שלב).

לדוגמא : תינוק בין 4 חודשים (הדוגמא הינה כללית בלבד, יתכנו שינויים בין תינוק לתינוק!) 

7:00 - התעוררות משינת הלילה 

8:30-10:00- שנת בוקר 

12:00-14:00 שנת צהריים 

16:00-17:00 שנת אחה"צ

19:00- התארגנות לשנת לילה. 

זכרו!

תינוקות אינם רובוטים. יש שישנו יותר ופחות וזה עדיין יהיה תקין. באם אתם מרגישים שהתינוק אינו נינוח ולא ישן מספיק או ישן יותר מידי, כדאי לפנות לבדיקת רופא ( שברוב המקרים ירגיע ויאמר שהכל בסדר...).

 

2. למדו את חלונות השינה

חלונות השינה הם זמנים המופיעים מספר פעמים ביום ומשתנים עם הזמן. בזמן חלונות השינה מופרש אצל התינוק הורמון המלטונין שנקרא גם "הורמון השינה" שעוזר לו להירדם ללא התנגדויות או עזרה חיצונית. בחודשים הראשונים ההורמון מופרש לאורך שעות שונות ביממה כולה ולאחר מספר חודשים הוא מווסת כך שמופרש בעיקר בלילה.

אחת הדרכים להבטיח שינה אכותית ותהליך הרדמות רגוע היא היכרות עם חלונות השינה שמשתנים מילד לילד . בכדי להכיר את חלונות השינה כדאי לעקוב מספר ימים אחרי שעות הערות והשינה של התינוק וכן לדעת לזהות את סמני העייפות (בגיל זה הסמנים יהיו בהייה, תנועתיות חוזרת בידיים, והזזת ראש מצד לצד) . משזוהו חלונות השינה וסמני העייפות של התינוק יש להשכיבו בעריסה.

 

3. פשוט להיות

  מתן מענה נכון לתינוק בחודשים הראשונים לחייו יאפשר לו לגדול בסביבה בטוחה ותומכת ויעזור לו לבצע את המעבר מתנאי הרחם לעולם הגדול בצורה הטובה ביותר, אשר תתרום בהמשך להתפתחותו התקינה. התינוק שלכם זקוק להרבה מאוד עזרה מכם עד שיתפתחו אצלו הבשלות הפיזיולוגית והרגשית שיאפשרו לו להיות עצמאי בנושא השינה. לרוב זה קורה סביב גיל חמישה חודשים. ניסיונות ( לרוב כושלים) להאצת התהליך עלולים ליצור בעיקר תסכול אצלכם ואצלו.

 

4. הבחנה בין שנת יום ושנת לילה

 בתקופה זו ובעיקר בראשיתה (0-2 חודשים ) שנת התינוק מפוזרת על פני כל שעות היממה.

למרות זאת כבר מגיל זה ניתן לעזור לתינוק ללמוד את ההבדלים בין יום ולילה.

שנת יום תוגדר כשינה בשעות האור ובטווח השעות שבין  שבע בבוקר עד שבע בערב (עם סטייה של  כ- שעה לפני/אחרי).

שנת לילה תוגדר כשינה בשעות החושך ובטווח השעות שבין  שבע בערב עד שבע בבוקר (עם סטייה של  כ- שעה לפני/אחרי).

כשהתינוק מתעורר בבוקר, מומלץ לחשוף אותו לאור (להדליק מנורה, לפתוח חלון וכו') ולדבר אליו ("בוקר טוב, עכשיו בוקר") וזאת בניגוד להתעוררות במהלך שנת הלילה שאז מומלץ שלא לדבר איתו ( כן ניתן להשמיע לו קול מונוטוני של ששששש אך וודאי שלא לנהל שיחות ).

דרך נוספת שתעזור לתינוק להבחין בין שנת הלילה והיום הינה הקפדה עקבית על המקום בו הוא נמצא. במהלך היום, התינוק שוהה באזורים שונים בבית (בחדר ההורים, בחדר האחים, בסלון או במטבח), במהלך שעות הלילה מומלץ שיהיה בחדר השינה בלבד ( אם חדר השינה רחוק ואתם לא שם וחוששים שלא לשמוע אותו אפשר לשים את העריסה במקום חשוך אחר אך קבוע לשעות אלה).

 

5. סדר יום קבוע

מיום היוולדו זקוק התינוק לשגרה שתאפשר לו לקבל תחושה שהדברים צפויים ובמקביל תעזור לו להרגיש בטוח.

בטרם נתכנן את סדר היום יש ללמוד את צרכי התינוק, את שעות הערות, השינה והאכלה במהלך היום (וגם את הזמן שבו הוא בעיקר צורח מגזים...) לשם כך מומלץ לנהל יומן שבו תכתבו את סדר יומו לפני שתנסו להתערב בו. בשבועות הראשונים תבחינו שסדר היום מתנהל באופן מאד לא מסודר וקבוע אך לקראת גיל חודשיים יהיה ניתן ללמוד את התנהלות התינוק בשעות שונות ביום.

סדר היום משתנה בין משפחות שונות וכדאי שיותאם לצרכי המשפחה הספציפיים ( למשל, אם יש ילדים נוספים בבית או עם אבא מגיע מאוחר מהעבודה ורוצה קצת זמן עם התינוק וכו')

מרגע שהחלטתם על סדר יום המשלב בין צרכי המשפחה וצרכי התינוק יש להתמיד בו ככל שניתן.

באופן כללי, סדר היום יכלול האכלה, שינה, החלפות, טיול בחוץ (במזג אוויר טוב!)משחק עם בני המשפחה (זה הזמן לדבר איתו, לשיר לו וכו')ומשחק עצמאי ( בשלב זה מדובר בעיקר על שכיבה בעריסה עם מובייל או תמונות המותאמות לגיל זה ).

6. הכנה לשינה

ההכנה לשינה נקראת גם "טקס שינה"  ומציינת את המעבר בין היום ללילה. השעה שבה מתקיימת ההכנה  משתנה ממשפחה למשפחה ויכולה אף להשנות באותה משפחה בהתאם לצרכים היומיומיים.

ככלל, מומלץ לקיימה בשעות שבין היום והלילה (בין 18:00-20:00).

שלב זה כולל מקלחת נעימה, מסג' מרגיע , אורות עמומים, מוזיקה שקטה, בלי גירויים מיותרים ורצוי בחדר קבוע.

כדאי לנסות להשכיב את התינוק בעריסה כשהוא עדיין ער ( במקרים רבים הוא יירדם לבד), אך בהחלט לא מומלץ למנוע ממנו בשלב עזרה חיצונית במידת הצורך (נענוע, נדנוד, תפיחה על הגב וכו'). תהליך הרדמות שילווה בניסיונות של ההורה שלא לתת מענה לתינוק("כדי לא להרגיל אותו..." )יוביל בהכרח לקשיי שינה משמעותיים ולתחושת חוסר בטחון של התינוק.

 

7. מצב הרוח של ההורה

רגשותיו ובהתאם לכך התנהגותו של ההורה, מהווים מרכיב חשוב ביותר לתהליך ההרדמות והשינה של התינוק. תינוקות צעירים קולטים את המידע שמגיע אליהם מהסביבה ומתנהגים בהתאם. וודאי תהיתם איך יכול להיות שאתם עושים הכל והוא בוכה, אבל אצל סבתא הוא נרגע מיד. האמת היא שההבדל היחידי כנראה הוא שסבתא עייפה ועצבנית פחות (-: ולכן אל תהססו לבקש עזרה במידת הצורך. מצאו זמן במהלך היום לצרכים האישיים שלכם, זה לא יעשה אתכם להורים לא טובים.

זכרו תמיד! אמא טובה היא אמא שטוב לה ואותו כנ"ל לגבי אבא.

 

8.הפרדה בין שינה ואוכל

בשבועות הראשונים של התינוק, הוא בעיקר אוכל וישן. יהיה לא אפשרי כמעט (וגם לא רצוי) לנסות להשאירו ער בכוח . לקראת גיל 3 חודשים כדאי לנסות להפריד בין האכלה ושינה. להפרדה זו תהיה חשובות רבה בהמשך.

חלונות שינה והארכת שינה בגיל 3-6 חודשים

היכולת להאריך את שינת היום, הופכת להיות פשוטה יותר כאשר התינוק למד הירדמות עצמית. לכן  היא גם אפשרית לביצוע בקלות יחסית לאחר גיל חמישה חודשים. יחד עם זאת ניתן להתחיל לנסות להאריך שינת יום גם לפני גיל חמישה חודשים אך לזכור שהמטרה המרכזית היא תינוק רגוע ובטוח!

בגיל הזה לא  מנסים "להרדים" ואם תשאלו אותי גם לא בשום גיל. אנחנו לא באמת יכולים לשלוט על מנגנון השינה והערות של התינוק אבל אנחנו בהחלט יכולים לעזור לו לווסת אותם בעצמו אם נפעל על פי ההמלצות שכתובות במדריך.

יחד עם זאת ולמרות שאני לא ממליצה על "לנסות להרדים" אני בהחלט ממליצה על הבחנה ברורה בין מצבי ערות ושינה. כך שלמרות השליטה המועטה שלנו על ההירדמות עצמה אנחנו יכולים להתערב בפעילות שנעשית במהלך השעות שבהם אמור הילד לישון ובשעות שבהן הוא ער.

לשם ההסבר: הרי ברור לנו (לרובנו לפחות) שהשעה 22:30 בלילה היא אינה שעת משחק ולכן בשעה זו לרוב התינוק ישהה במיטתו באווירת לילה. אין לנו נקיפות מצפון על כך שאנו לא מבדרים אותו... אותה התייחסות צריכה להיות במהלך שעות השינה במהלך היום. כלומר אם הנחנו את הילד בעריסה לשנת בוקר, לא נתחיל לשחק איתו אחרי 10 דקות גם אם הוא יתעורר.

מה כן?

ננסה להאריך את השינה על ידי כך שגם אם התינוק  יתעורר משנתו, לא נמהר להוציאו מהעריסה אם לא חלפו 40 דקות. כל עוד התינוק רגוע אין בעיה... אם הוא בוכה -ננסה להרגיעו במוצץ, טפיחות , מובייל וכו'. במידה ונרגע נניח לו ויש מצב שיחזור לישון. אם הוא עדיין  בוכה נוציא אותו מהמיטה, נרגיע אותו בידיים ואז נחזיר (שיטה זו ידועה גם בשם "הרם הורד")

הכוונה היא שהתינוק יירדם במהלך הזמן הזה. אם תתרגלו לעשות זאת, ובאופן עיקבי לא להוציא מהעריסה למשחק בטרם חלפו 40 דקות עד שעה התינוק ילמד עם הזמן להאריך את השינה.

במידה ולאחר 40 דקות של הרם הורד התינוק לא נרדם תוציאו אותו מהמיטה אך יש  להקפיד להניח אותו לפני, לצאת מהחדר ואז לחזור ולהוציא אותו.

 

 


 

תהילה לוי - פסיכותרפיסטית  C.B.T | אימון אישי | הנחיית קבוצות
 052-6230315
bottom of page